September 2022 Current Affairs
Current Affairs for Competitive Exam.
UPSC, STATE PSC, BANKING, SCC, RRB, UDC, LDC, ETC
Topic covered on:
- State News
- Schemes and Initiatives
- Person in News
- Miscellaneous News
- Ranking and Indices
1. What is the estimated foodgrain production in Kharif Season 2022-23?
[A] 49.92 million tonnes
[B] 149.92 million tonnes
[C] 249.92 million tonnes
[D] 349.92 million tonnes
Answer: B. 149.92 million tonnes
2. As per the latest World Bank assessment, which country has the highest food price inflation in the world?
[A] Sri Lanka
[B] Lebanon
[C] Venezuela
[D] Turkey
Answer: B. Lebanon
3. As per the Sample Registration System (SRS) Report 2020, what is the Under five mortality rate in 2020, in India?
[A] 25
[B] 32
[C] 37
[D] 40
Answer: B. 32
4. When is the ‘World Lung Day’ observed every year?
[A] September 23
[B] September 25
[C] September 29
[D] September 30
Answer: B. September 25
5. Which Indian public sector bank has inaugurated its’ Ethical Hacking Lab’ safeguard the Bank’s Information Systems?
[A] UCO Bank
[B] Union Bank of India
[C] Indian Bank
[D] Punjab National Bank
Answer: B. Union Bank of India
6. What is the theme of ‘World Rivers Day 2022’?
[A] The importance of Rivers to Biodiversity
[B] The importance of Rivers to Sustainability
[C] The importance of Rivers to Universe
[D] The importance of Rivers to Climate Change
Answer: A. The importance of Rivers to Biodiversity
7. Which Indian company is the first in the world to design a 3D printed rocket engine?
[A] Pixxel
[B] Agnikul
[C] Dhruva Space
[D] Bellatrix
Answer: B. Agnikul
8. What is the retail inflation in August in India, as per the official data?
[A] 6.5 %
[B] 7.0 %
[C] 7.5 %
[D] 8.0 %
Answer: B. 7.0 %
9. Which institution released the handbook on ‘Safety in Electrical Installations’?
[A] NITI Aayog
[B] Bureau of Indian Standards
[C] FSSAI
[D] International Organization for Standardization
Answer: B. Bureau of Indian Standards
10. Ayurveda Day is celebrated on which month every year?
[A] September
[B] October
[C] November
[D] December
Answer: B. October
Click on the download button to access full PDF.
Topic covered- State News
- Schemes and Initiatives
- Person in News
- Miscellaneous News
- Ranking and Indices
NOTE
Do not refresh the page after payment is completed, the page will automatically redirect to the download destination.
Refund Policy
There is no refund policy after you successfully brought the products.
In case you are facing trouble or having issue in downloading the content after the payment then a refund will be initiated as soon as possible.

0 Comments